Založ si blog

Načo sú nám pracovné agentúry.

Už ako v nadpise stojí, táto téma bude o agentúrach sprostredkujúcich prácu.

Pred rokmi, (mne to pripadá ako večnosť), každá firma mala personálne oddelenie. Neviem z akého dôvodu sa tie zrušili a agentúry vyrástli ako huby po daždi. Nechcem nikoho uraziť, ale kasírujú určitú časť z platu pracujúceho, ktorý zarába tým pádom aj na agentúry. Ruku na srdce nikto nerobí zadarmo, takže nech mi žiadna agentúra netvrdí, že neberú poplatky. Od pracujúceho možno nie, ale od firmy, ktorá reálne zamestnáva toho robotníka určite. Túto časť sumy by mohol dostať zamestnanec. Takzvané novodobé vykorisťovanie, ten čo sa najviac narobí, nedostane adekvátne zaplatené. Neverím, že takýto systém veľkým firmám vyhovuje.

Väčšina agentúr zastáva názor, že na trhu práce zohrávajú dôležitú úlohu. Ale to tak nie je. Zamestnanci by radi boli zamestnaní priamo u firmy.

Samozrejme je tu možnosť ako veľmi ľahko zrušiť všetky pracovné agentúry. Verím tomu, že firmám by sa viac vyplatilo platiť si personálne oddelenie a nie je nereálne založiť špeciálny pracovný portál hoci medzinárodný, kde by záujemcovia o prácu by mohli byť ohodnotení podľa predchádzajúceho zamestnania. Ponuka práce tak isto na tomto portáli. Oddelené by boli všetky odvetvia, aby to bolo prehľadné. Poviete si, že však také portály sú. O čom vlastne to píšem. Áno máte pravdu, také portály sú, ale ani jedna nefunguje tak, aby boli všetci spokojní.

Mnohé agentúry, ktoré sprostredkúvajú prácu do zahraničia sú viac-menej nekorektné. Zamestnajú Vás so slovenskou pracovnou zmluvou a platia odvody len z „minimálky“. Príde mi to nekorektné voči pracujúcemu, ale aj voči systému. Takáto agentúra- s.ro. čka vás zamestná napríklad v Nemecku. Otázka je prečo nevie Nemecká firma priamo zamestnať na nemeckú pracovnú zmluvu? Tu sa potýkame s mnohými faktormi. Kde sa dostane taká zahraničná firma ku personálu? Keby bola medzinárodná platforma tak určite sa dostane, ešte si bude môcť aj vyberať z tých najlepších. Samozrejme tak by potom išiel plat celý zamestnancovi a nie darmožráčom. Samozrejme očakávam, že sa mnoho agentúr ohradí. Ešte je tu možnosť, že vám dajú prácu na živnosť. Buď na zahraničnú, alebo slovenskú. V takomto prípade sa zoderiete ako kôň a systému odvediete kopu peňazí, z ktorých na dôchodku bude smiešna suma.

Každá agentúra či firma si takto “ umýva ruky “ nad personálom a potom sa sťažujú, že majú nedostatok kvalitného personálu. Pritom riešenie je jednoduché, stačí si dobrého zamestnanca vážiť, odmeňovať, dávať veškeré bonusy. Možností je mnoho.

Nečudujme sa, že mnohé firmy majú existenčné problémy, alebo rovno krachuje. Určite k nim prispel ten cirkus okolo Corony, vojna na Ukrajine a v neposlednom rade neschopná vláda, čo tu „vládla“ tri roky.

Žiaľ sa stáva a poslednou dobou mi to pripadá ako medzinárodný šport, že vás agentúra či firma nevyplatí vôbec. A nemám na mysli len Slovenské firmy, ale už sa to čoraz častejšie stáva aj v zahraničí. Ľudia sa boja ozvať, maximálne to preberú na sociálnych sieťach, ale do nejakého zdĺhavého procesu nejdú. A takto agentúry bohatnú na nešťastí toho druhého. Dokedy ešte? Kým niekomu ako sa hovorí neprepne a spácha zločin? Ja by som sa ani nečudovala, ľudia majú čo robiť, aby dôstojne prežili.

Čo na to kompetentní? No nič. Akoby ich to nezaujímalo.

Jeden príbeh zo života:

V Nemecku takmer pred rokom začali úrady voči jednej Slovensko-Nemeckej firme vyšetrovanie. Firma sa zaoberala s ošetrovateľskou činnosťou, pre ľudí s ťažkým postihnutím, ochorením čo si žiada intenzívnu starostlivosť. To sú prevažne ľudia napojení na rôzne prístroje a sú opatrovaní v domácom prostredí. Slovenská firma takto zamestnávala mnoho desiatok ľudí zo Slovenska, Česka a Maďarska. Personál bol platený z minimálnej mzdy a živnostníci tí na tom boli ešte horšie. Takto Nemecko obvinilo túto Coo firmu za neodvedené odvody a dane v Nemecku vo výške vyše dvoch miliónov Eur. Posledné mzdy firma sa ani neunúvala personálu vyplatiť. Poviete si, že udať na políciu, súdy a pod. Stalo sa. Vlečie sa to od Októbra 2022. Kontaktovaný bol aj inšpektorát práce. Ten podal odpoveď, že nemajú čo kontrolovať, lebo nemecké úrady zhabali všetok kompromitujúci materiál. Toto je náš systém, nechajú človeka v štichu.

Čo spravil konateľ slovenskej firmy? Nič. Pravdepodobne prepíše všetko na deti či manželku, predá firmu, alebo zruší a po čase otvorí novú a kolobeh začne odznovu. Kým nebudú prijaté zákony, ktoré nebudú umožňovať takéto konania, bude sa to diať vždy. Toto je takzvané podnikanie posledné roky, potom sa konatelia čudujú, že im horia autá, byty, domy a pod. Keď si niekto myslí, že takýto podvodníci sedia vo väzení, omyl, myslím si, že ani nebudú. Pekne pracujú a podnikajú ďalej a žijú si svoj život.

Poviete si že médiá. Tu sa musím zasmiať. Médiá sa zaujímajú len o to, že koľko detí má istý politik s koľkátou ženou, trháky a podobne.

Zatiaľ to je všetko. Nechám sa ešte počuť

Naša budúcnosť, čierna či ružová?

25.03.2024

Voľby dopadli ako dopadli. Liberáli sa zakaždým do nohy zúčastnia volieb. To im zaručí výsledok aký chcú. Teraz neviem či sú tak „presvedčení“, alebo sú podplatení, ale nič na tom nemení, lebo vždy dosiahnu to čo chcú ( čo majú predpísané v scenári ). Využívajú to, že ostatní v takom počte k voľbám nejdú. Pýtam sa kde boli tí voliči keď v parlamentných [...]

Sedem hriechov

17.11.2023

Ako som sľúbila ozývam sa znova. Dnešná téma bude sedem smrteľných hriechov. Som síce veriaca, ale nie je to na úrovni chodenia pravidelne do kostola a dodržiavanie všetkých pravidiel. Ale posledné roky si všímam zvláštne správanie na ľuďoch. Nebudem vymenúvať teraz hriechy a kritizovať ľudí, spomeniem ale pár z nich. Keďže moja práca vyžaduje cestovanie, tak si [...]

oblička, prasa

Zomrel prvý príjemca geneticky upravenej prasacej obličky

12.05.2024 07:25

Takmer dva mesiace po transplantácii zomrel v Spojených štátoch prvý príjemca geneticky upravenej prasacej obličky.

vojna na Ukrajine, Vovčansk

ONLINE: Petr Pavel: Rusko chce obnoviť imperiálnu veľkosť ZSSR, ohrozuje naše hodnoty. Bude nám škodiť

12.05.2024 06:55, aktualizované: 07:00

Musíme sa pripraviť na to, že Rusko nebude mierovým partnerom, uviedol český prezident Petr Pavel.

gaza

USA ponúkajú Izraelu 'cennú podporu', ak obmedzí vojenské operácie v Rafahu

12.05.2024 06:18

Izrael by sa podľa USA mal uchýliť skôr k obmedzeným operáciám, cieliť na lídrov Hamasu a ich likvidáciou dospieť k víťazstvu.

Andrea Kosecová, kováčka

Fascinuje ju oheň, špina a pot. Čierna od sadzí som najšťastnejšia na svete, hovorí mladá kováčka

12.05.2024 06:00

Nebojí sa práce, ktorá je vhodná skôr pre tvrdých chlapov. Umelecká kováčka Andrea Kosecová (30) je najšťastnejšia, keď ufúľaná môže tvoriť v rodinnej dielni. Dúfa, že jej diela budú tešiť ľudí aj o stovky rokov potom, ako tu už nebude.

iveta144

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5315x
Priemerná čítanosť článkov: 1772x

Autor blogu

Kategórie